13.06.2020

Comunicat de presă

Peste 2000 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Mehedinți vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2-27 iunie 2020

La Evaluarea NaÈ›ională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris în judeÈ›ul MehedinÈ›i 2147 de absolvenÈ›i ai clasei a VIII-a.

Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba È™i literatura română. Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică.

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 66 de centre de examen.

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie - 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ÌŠ ÃŽn cazul în care temperatura înregistrată depășeÈ™te maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
  • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

  • se realizează curățenia È™i dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanÈ›ei uÈ™ii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin È™tergere cu apă È™i detergent, apoi cu substanÈ›e biocide;
  • intrările/ieÈ™irile, precum È™i sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen È™i alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător È™i dezinfectate în mod regulat;
  • se asigură existenÈ›a, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
  • ÃŽn sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidaÈ›i, pe rânduri È™i între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Ministerul EducaÈ›iei È™i Cercetării pune la dispoziÈ›ia celor interesaÈ›i o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării NaÈ›ionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 19 iunie, Ã®ntre orele 8:00 -14:00.

Media generală obÈ›inută în cadrul Evaluării NaÈ›ionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. AbsolvenÈ›ii clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toÈ›i elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Inspector școlar,

prof. Mariana Gabi Dumitrașcu

purtător de cuvânt al I.S.J. Mehedinți