REZULTATE SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2025

 -MEHEDINȚI-

Rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a care au participat la simularea probelor scrise la Evaluarea Națională 2025 au fost centralizate și comunicate, luni, de către Ministerul Educației și Cercetării. Astfel, potrivit datelor disponibile, majoritatea elevilor au obținut note peste 5 la ambele discipline principale.

La nivelul județului Mehedinți:

     La proba de limba și literature română au fost înscriși 1845 de elevi, dintre care 172   au fost absenți.

      La proba de matematică au fost înscriși 1845 de elevi, dintre care 159 au fost absenți.

Limba și literatura română: aproximativ 59% dintre elevi au obținut note egale sau mai mari decât 5.​

Matematică: circa 56% dintre elevi au obținut note egale sau mai mari decât 5.

Rezultatele au comunicate individual (nu prin afișare) şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, potrivit calendarului oficial.

Elevii de clasa a VIII-a au susţinut pe 17 martie proba la Limba şi literatura română, iar marţi proba la Matematică din cadrul simulării. Elevii din partea minorităţilor naţionale au susţinut pe 19 martie proba la Limba şi literatura maternă.

La nivelul celor 10 de centre în care s-a desfășurat simularea la nivelul județului Mehedinți, profesorii asistenți au asigurat scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică. Platforma a funcționat în parametri optimi pe întreaga durată a simulării. 

Evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat. În acest context, lucrările au fost distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.

Conform metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).

Calendar Evaluarea Națională 2025

  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă

Absolvenții clasei a VIII-a vor afla primele rezultate pe 3 iulie, urmând ca după contestații notele finale să fie afișate pe 10 iulie.

Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți anunță desfășurarea simulării Evaluării Naționale 2025 pentru elevii claselor a VIII-a, conform calendarului stabilit de Ministerul Educației.
Aceasta are rolul de a familiariza elevii cu condițiile de examen și de a evalua nivelul de pregătire pentru examenul național din luna iunie.

În județul Mehedinți, s-au înscris un număr de 1.845 de elevi, dintre care 159 au fost absenți la prima probă (Limba Română) și 172 la cea de-a doua probă (Matematică).

Centrele de examen


Simularea se desfășoară în următoarele centre de examen:
- Drobeta Turnu Severin:
   - Școala Gimnazială nr. 14
   - Școala Gimnazială nr. 15
   - Școala Gimnazială „Theodor Costescu”
   - Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobleja”
   - Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”

- Alte localități din județ:
  - Liceul Teoretic „Victor Gomoiu”, Vânju Mare
  - Liceul Tehnologic „Dierna”, Orșova
  - Liceul Teoretic Cujmir
  - Liceul Tehnologic „Matei Basarab”, Strehaia
  - Colegiul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”, Baia de Aramă

Calendarul simulării


- 17 martie 2025 – Limba și literatura română
- 18 martie 2025 – Matematică

Probele au  început la ora 09:00, iar elevii s-au obligația de a se prezenta în sălile de examen între orele 08:00 și 08:30, având asupra lor un act de identitate.


Rezultatele vor fi comunicate pe 31 martie 2025, acestea având rol orientativ și nefiind trecute în catalog.
Scopul simulării este de a ajuta elevii să își evalueze nivelul de pregătire și să își îmbunătățească performanțele până la examenul final.

Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți mulțumește cadrelor didactice implicate în organizarea simulării și îi îndeamnă pe elevi să trateze această etapă cu seriozitate în vederea Evaluării Naționale.

Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți

Drobeta-Turnu Severin, 18 martie 2025

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Integrarea copiilor defavorizați în învățământul românesc este un aspect esențial pentru asigurarea egalității de șanse și accesului la educație pentru toți copiii, indiferent de situația lor socio-economică.

Astfel, pentru a preveni și combate discriminarea în sistemul de educație, este esențială implementarea unor măsuri adecvate, precum promovarea diversității, formarea cadrelor didactice în privința incluziunii și sensibilizarea în rândul elevilor cu privire la nediscriminare și respect reciproc.

Atunci când se vorbește despre școală, cuvântul care sintetizează gândurile, trăirile, atitudinile și demersurile practice este responsabilitatea. O școală ideală învață elevii să învețe, pentru ca aceștia să cunoască cum să se integreze și să se autodepășească, astfel încât să fie stimulate resursele creative specifice fiecărui tânăr, încurajându-se studiul, căutarea, cercetarea, creația, autoeducația și autoconstruirea.

Scopul educației este de a obține viitori cetățeni activi, cu valori aliniate la cele europene, adaptați condițiilor economice și sociale ale secolului nostru, o școală ancorată în anii în care trăim trebuie să dezvolte un set de abilități cum ar fi responsabilitatea, colaborarea și conștientizarea de sine.

Într-o școală modernă cei care trebuie să conștientizeze nevoile elevilor, să-și modernizeze și adapteze metodele de predare-învățare sunt profesorii, educatorii. Este nevoie de o conexiune reală, profesorul trebuie să înțeleagă provocările elevilor și să le identifice, astfel încât să îmbunătățească calitatea actului educațional.

Doamna director Rosemarie Delia Cocoană, de la Școala Gimnazială Eșelnița, a reușit să atingă aceste obiective esențiale privind categoriile defavorizate, integrând elevii școlii sale, în proiecte educaționale menite să-i atragă spre învățare. Prin promovarea nediscriminării și incluziunii în sistemul educațional românesc, a contribuit la crearea unei societăți mai echitabile și mai tolerante, în care fiecare individ să aibă oportunitatea de a-și dezvolta potențialul. Contribuția pe care a avut-o asupra comunității sale a desemnat-o Directorul Anului 2023 pentru Egalitate de Șanse.

Felicitări, doamnă director, mult succes în viitor!

Felicitări comunității locale, dar și echipei de profesori și elevi!

 

 Inspector Școlar General, 

Prof.  Ion Alin Tomoescu                                  

                                                                      

În perioada 8-11 sept. 2022 a avut loc la București cea de a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale a Elenismului, eveniment organizat de Ministerul Educației in parteneriat cu Uniunea Elenă din România, sub egida Secretariatului General al Diasporei Grecești și Diplomației Publice. Organizarea Olimpiadei Internaționale a Elenismului se înscrie în preocuparea Minsterului Educației de a stimula excelența în învățământul preuniversitar și de a susține afirmarea identității culturale și lingvistice a minorităților naționale din România. Județul Mehedinți a fost prezent la acest prestigios eveniment cu o echipă formată din două eleve olimpice, însoțite de Insp. școlar Grațiela Chiriș și prof. îndrumător Paula Scalcău. Pe lângă elevii din comunitățile grecești, care studiază Limba Neoelenă ca limbă maternă, au participat și numeroși elevi filoeleni, ce studiază această disciplină opțional, ca limbă modernă. Olimpiada a reunit elevi din Albania, Egipt, Franța, Grecia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Turcia, Ungaria. Sala Comisiei de Învățământ a Parlamentului României a găzduit festivitatea de premiere unde, printre cei aplaudați, s-au numărat și două eleve din Mehedinți: BOGDAN IONELIA - DANIELA de la Colegiul Național "Gh. Țițeica" (PREMIUL I - nivel A2) și KATSOULIS IUSTINA -EVGHENIA de la Școala Gimnazială nr.3 (PREMIUL III - nivel A1 gimnaziu). Anul acesta România s-a situat în fruntea clasamentului, cu 12 medalii, urmată de Grecia (cu 3 medalii), Albania (2 medalii), Polonia, Serbia, Turcia și Ungaria ( câte o medalie fiecare).

 

       In perioada 10-12 aprilie , se va desfasura Olimpiada Naționala de Pedagogie, la Drobeta-Turnu Severin,Colegiul Național Pedagogic “Stefan Odobleja”.

       Inspectoratul Școlar Județean Mehedinti ,partener educațional ,susține organizarea optima a acestei ediții, pentru promovarea performantei și excelentei ,la cel mai înalt nivel.

       ISJ Mehedinti ureaza mult succes participanților și zile cât mai plăcute in Cetatea Culturală Mehedințeană!

WhatsApp Image 2023 04 10 at 10.06.32

Stimați părinți, dragi colegi și iubiți elevi,
Inevitabil, septembrie înseamnă începutul școlii, preocuparea pentru educație, reflecții și speranțe legate de destinul și rolul învățământului românesc, in fata unul nou an școlar, cu emoțiile sale, cu vibrația primei zile de școala.
Pornind de la aceste traiectorii, gândurile mele, in calitate de Inspector Școlar General, se referă la valențele noului an educațional care trebuie sa se contureze sub semnele de “construcție” , de “modelare” a personalității umane, de domeniile- cheie pentru educație continua și pentru dezvoltarea tinerilor.
Cred cu tărie ca educația in forme moderne și variate are un rol decisiv, in sensul continuitatii, al reevaluării, al refacerii unui sistem educațional care sa țină cont de cerințele sec. XXI.
Acum, la începutul unui nou drum, va doresc dragi colegi, stimați părinți și iubiți elevi sa aveți încredere, respect și implicare pentru o reușită care va depinde mereu de calitatea și eficienta educației, de lumea școlii, in esența ei.